Martin Kooper ilk cep telefonunu icat ettiğinde, teknolojinin bu denli yayılıp gerçekten cep boyutlarına geleceğini hayal etmiş midir bilemeyiz ancak gerçek şu ki; şu anda hiç kimse telefonsuz yaşamayı hayal edememekte. Bu durumun en önemli faktörlerinden biri de internetin gelişkin ve nispeten uygun fiyatlı olarak özellikle akıllı telefonlarda rahatlıkla kullanılabilmesidir.
Cep Telefonu Nedir?
Taşınabilir iletişim cihazı olarak tanımlanan cep telefonları iki taraflı bir radyodur. Bir cihazdan yapılan çağrı havada devam ederek, en yakın baz istasyonuna ulaşır ve aranan numaranın bulunduğu en yakın baz istasyonuna çağrıyı iletir. Radyo dalgaları sayesinde iletişim gerçekleştirilir. Bu durum, nano saniyeler içinde olduğundan kullanıcı, kapsama alanı dışında değilse, farkına bile varmaz. Cep telefonlarının ulaştığı son nokta, ses alış verişinin çok ötesindedir. Video ve fotoğraf paylaşımı hatta canlı yayınlar yapılabilmektedir.
Akıllı Telefon Nedir?
Sesli ve görüntülü iletişimin yanı sıra, bir bilgisayardan beklediğimiz uygulamaları aynı anda çalıştıra bilen mobil cihazlardır. Teknolojik gelişmelere ve alt yapı çalışmalarına paralel olarak kapasiteleri artmakta, boyutları incelip, ekran kullanımı genişleme yolunda ilerlemektedir. 2010’larda dahi fiziksel klavyeden bahsedilebilirken, şu anda dokunmatik ekranlarda klavyeler kullanılmakta.
Akıllı telefonlarda kullanılan işletim sistemleri, piyasadaki iki liderin çekişmesi ile sürekli geliştirilmekte ve güncelleme almaya devam etmekte. Android ve IOS işletim sistemlerinin yanı sıra WINDOWS PHONE da adından söz ettirmeye başlamıştır. İşletim sistemleri açısından son güncelleme IOS’ da 11.03 olarak yayınlandı ve kendinden önceki sürümün pek çok hatasına düzeltme getirdi. Android ise 8,0 güncellemesi ile kendi markasındaki telefonların güncel modellerinin dışında yüklenmesi hayli güç bir sürüm oldu.
Sürüm güncellemeleri yapılırken, WiFi bağlı ve pilin yeteri kadar dolu olduğu mutlaka kontrol edilmelidir. Güncellemeler esnasında çok fazla veri alış verişi yapılır ve bu mobil operatör üzerinden sağlanan internetin çok kullanılacağı anlamını taşır. Mobil cihaz çok fazla enerji kullanmak zorunda kalacak ve pil tam dolu değilse güncellemenin ortasında bitecek ve açılmasında sorun yaşatacaktır.
Güç kaynağına takılıyken ve wifi’ ye bağlıyken güncellemeleri başlatmak bu nedenle önemlidir. Hayatımızın ayrılmaz parçası cep telefonumuzun, güncel sürümünü kullanmak için dikkat edilmesi gerek diğer nokta, telefonun kapasitesidir. Yeterli depolama alanı olmadığında da güncelleme yapılamaz.